Over Shanghai

Onderstaand een selektie van fotos uit het boek. Klik op de fotos voor een vergroting of ga hier naar een slideshow.

Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld

Meuzikken in Shanghai (2000)

Prijs: € 14,95

In dit verhaal wordt een periode belicht rond het begin van de 20e eeuw toen veel Werkendamse rijswerkers voor kortere of langere tijd in Shanghai verbleven.
Biografische schetsen, de wederwaardigheden van deze rijswerkers, de reisverslagen en de communicatie met het thuisfront in vele kaarten en brieven hebben een plaats gekregen.
Ook is de sociale en economische situatie in Werkendam én de politieke en economische situatie in China en Shanghai toegelicht.

Inleiding

Grote schepen konden de haven van Shanghai in China niet meer bereiken, want de rivier de Whangpoo verzandde en een zandbank de Woosung Bar gaf grote problemen voor schepen met een bepaalde diepgang.
Er waren al eerder plannen om dit probleem op te lossen, maar uiteindelijk begon het pas in 1907 onder leiding van ingenieur Johannes de Rijke. Verschillende Werkendammers waren betrokken bij dit grote project en werkten als rijswerker, zinkbaas, machinist en sleepbootkapitein. De meeste Werkendammers werkten aan de Whanpoo bij Woosung in de periode 1907-1909.
Daarna zijn enkelen gebleven en waren in dienst van de Chinese overheid, zoals Laurens van Elzelingen, Hednrik Esmeijer, Leendert Rijkers, Thomas Westerhout. Zij stuurden foto's en kaarten naar Werkendam. Van sommigen zijn brieven bewaard. Zij kwamen terug met houtsnijwerk, porseleinen serviezen, schilderijen op zijde geborduurd enz. bij thuiskomst vertelden zij weinig over hun leven en werk in Shanghai.
In dit boek leest u verhalen over hun leven, vrouwen, kinderen en familierelaties.
Om het geheel in een kader te plaatsen is de situatie in Werkendam en Shanghai uit dit tijd beschreven. Tevens vindt u een beschrijving van waterwerken en wat daar mee samenhangt.

Home

Drs. P.J. van As