Geachte bezoeker

Dit deel van mijn website gaat over Rijswerkers.
Van ouds is de bevolking van Werkendam betrokken bij scheepvaart en waterwerken. Een bijzondere groep echter, verdient de kost door het snijden en vlechten van de wilgentenen tot rijsmatten. De wilgentenen komen uit de Bieschbosch waar een wilgensoort groeit met flexibele, taaie takken die gebruikt worden voor dit vlechtwerk. De rijsmatten worden gebruikt voor de fundering en bescherming van dijken en dammen, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Deze diapresentatie geeft een indruk van hun werk.

Vanaf de 19e eeuw zijn de rijswerkers betrokken bij een groot aantal water projecten, onder anderen in Shanghai in China, Indonesia, Argentina, het Suez- en Panama kanaal, St Petersburg in Rusland en in Nederland de projecten bij de vroegere Zuiderzee.
De projecten duurden vaak jaren en de rijswerkers waren niet zelden een lange tijd gescheiden van hun families. Zelfs de reis naar landen als China en Argentinie duurde vaak maanden. Dit had een ingrijpende sociale invloed op de betrokken families en hun gemeenschap. De rijswerkers werden in het lokale dialekt "meuzikken" (muskieten) genoemd, meuzikken die uitzwermen over de hele wereld. Deze naam is gebruikt in de titel van deze website.

Een aantal jaren heb ik de wederwaardigheden van de Rijswerkers en hun famlies bestudeerd en gepubliceerd over projecten in Shanghai, ArgentiniŽ en de voormalige Zuiderzeewerken.
In 2015 is mijn laatste rijswerkersboek verschenen over de waddeneilanden met als titel WWW Werkers Waddeneilanden, Waterwerken.
Hoewel mijn publicaties in het Nederlands verschijnen, ben ik zeer geÔnteresseerd in informatie over waterwerken waar Nederlandse werkers bij betrokken zijn, overal in de wereld.
Wilt u alstublieft kontakt met mij opnemen als u verhalen, foto's of informatie heeft, in het bijzonder over Nederlandse werkers. U kunt mij bereiken via e-mail info@nelvanas.nl. Dank U.

Home

Drs. P.J. van As