Rijswerken

Een selektie van foto's van Werkendamse rijswerkers in Argentinie Klik hier voor een diapresentatie.

Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld Klik voor groter beeld

Meuzikken in ArgentiniŽ (2006)

ISBN 90-80723-45-2 - EAN 978908072345
Uitgeverij Wijngraaf BV Andel/Raamsdonksveer
Prijs: Ä 20,95

Dit boek verhaalt over de Werkendammers die tussen 1900 en 1930 als rijswerker betrokken zijn geweest bij waterwerken in ArgentiniŽ. Velen gingen voor ťťn of meerdere jaren en ook zijn er een paar in ArgentiniŽ overleden.
Van de betrokken Werkendammers is een biografische schets gemaakt met foto's en documenten. Van de situatie in Werkendam en ArgentiniŽ is een overzicht gegeven en een technische beschrijving van het rijswerk is bedoeld als achtergrond informatie. Ook is de situatie van de achterblijvende vrouwen beschreven in het hoofdstuk "Vrouwendam".

De waterwerken in Argentinie hadden te maken met de groei en bloei van dit emigratieland in het begin van de 20e eeuw. Veel Europese emigranten vestigden zich als boer in Argentinië waardoor de landbouw en de export van landbouwproducten een behoorlijke sitmulans kregen. Daarvoor waren goede havens nodig en veel Werkendammers zijn betrokken geweest bij de bouw van deze waterwerken, o.a. in Buenos Aires, Rosario, Santa Fé en La Plata.

Home

Drs. P.J. van As